Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΠΑΝΟΡΑΜΑ 1453 (Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΕ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ)

Η Άλωση της Πόλης αποτελει για τους Τουρκους το μεγαλυτερο γεγονος μετα την 29 Οκτωβριου (ημερα ανακηρυξης της Δημοκρατιας). Πληγωνει θανασιμα ολους τους Ελληνες αλλα δεν παυει να ειναι ενα ιστορικο γεγονος.
Για να τιμήσουν το γεγονός και κυρίως να το διατηρήσουν στις μνήμες των ελλιπέστατα μορφωμένων πολιτών τους, έφτιαξαν το οικοδόμημα που βλέπετε εξω απο τον κομβο Topkapi των χερσαιων τειχων. H είσοδος είναι ελεύθερη και μπορεί κανείς να παρακολουθήσει εικονική αναπαράσταση του γεγονότος και διάφορα άλλα θέματα γύρω από αυτό. Δεκάδες σχολεία το επισκέπτονται καθημερινά από όλη την Επικράτεια.

Η αληθεια, ομως, ειναι οτι η επετειος της Άλωσης γιορταζεται κυριως απο τους ακροδεξιους και τους ισλαμιστες (ειδικα απο τους εποίκους της ανατολης).
Ολοι οι ισλαμιστες δημοσιογραφοι επαινούν τους εορτασμους, αναφερομενοι στην δηθεν προφητεια του Μωαμεθ, ''Η Κονσταντινιγιε θα κατακτηθει απο λαμπρο στρατηλατη και η μετατροπη των εκκλησιων σε τεμενη ειναι θελημα θεου''.

Ο πρωθυπουργος Ερντογαν στα εγκαίνια του ''Panorama 1453'' δηλωσε ενθουσιασμενος απο το μουσειο, λεγοντας οτι ''παρουσιαζει τον συνθετο πολιτισμο των λαων της Ισταμπουλ''.
Πάντως, η φιλελευθερη γνωμη και οι Κεμαλιστες δυσανασχετουν με τους εορτασμους.
Χαρακτηριζουν ντροπη τους εορτασμους και ειδικα την προφητεια.
''Αναφερουν συνεχως την δηθεν προφητεια του Μωαμεθ, αλλα δεν γινεται κουβεντα για την επιστολη με την οποια ο Πορθητης συστηνεται στους Ευρωπαιους ως Καισαρ Ρωμαιων''.
Γράφει η εφημεριδα Σαμπάχ: ''Περασαν τοσα χρονια. Γιατι γιορταζουμε σαν η Πολη να παρθηκε χθες; Για ποιον λογο καθε χρονο, στελνουμε το μηνυμα σε ολον τον κοσμο, οτι αυτη η πολη δεν ηταν δικια μας, αλλα την πηραμε με την βια;''

Και συνεχιζει: ''Παντα υπερηφανευομαστε για τις πολεις που κατακτησαμε, ας υπερηφανευθουμε μια φορα και με μια που δημιουργησαμε. Αλλα δεν υπαρχει καμια τετοια. Ολες τις πηραμε απο αλλους''.
Βεβαια υπαρχει και ο ισλαμιστης Μεχμετ Αλι Μπουλουτ, ο οποιος γραφει την βλακεια: ''Γινεται η Ιστανμπουλ Κονσταντινιγιε;''
Σιγουρα αγνοει οτι το επισημο οθωμανικο ονομα της Κωνσταντινουπολης ειναι Κονσταντινίγιε.


Πως θα πάτε,


Με το τραμ που κατευθυνεται προς Bagcilar κατεβαινουμε στην σταση Pazartekke. Μπροστα μας θα δουμε τα τειχη της Πολης,
περναμε στο απεναντι πεζοδρομιο και βαδιζουμε με δεξια κατευθυνση. Μολις βγουμε απο τα τειχη στριβουμε αριστερα. Το Πανοραμα 1453  ειναι απεναντι, ενα στρογγυλο κτιριο μεσα στο παρκο (Χαρτης 1).

Χαρτης 1.







Δεν υπάρχουν σχόλια: